Mașini electrice: avantaje și dezavantaje

Unul dintre avantajele clare, îl reprezintă emisiile zero în momentul utilizării unui vehicul electric.
Tot pe lista beneficiilor includem prețul mai mic al energiei electrice comparativ cu motorina sau benzina, dar și bonusurile pe care statele sunt dispuse să le acorde celor care își cumpără un astfel de vehicul. Poluarea fonică redusă este un alt avantaj care nu vine doar în folosul proprietarului, ci al întregii comunități.
Pentru că mașinile electrice folosesc un număr mai mic de componente în mișcare, reviziile periodice vor genera costuri de întreținere mai mici pe toată durata de exploatare.
Prețul de achiziție ridicat încă reprezintă un dezavantaj al mașinilor electrice. Chiar și cu bonusurile guvernamentale, un astfel de model ajunge să coste mai mult decât o mașină echivalentă cu motor diesel sau benzină.
În ultimii ani, infrastructura de încărcare s-a dezvoltat foarte mult. Uniunea Europeană propune o serie de proiecte care să susțină instalarea stațiilor pentru reîncărcarea mașinilor electrice, dar chiar și așa, numărul prizelor publice nu este unul ridicat.
În ceea ce privește infrastructura pentru mașinile electrice cu pile de combustie pe bază de hidrogen, aceasta este aproape inexistentă, fiind puține puncte de operare la nivel european.
Deși în ultima perioadă s-au înregistrat îmbunătățiri majore în dreptul autonomiei, mașinile electrice încă nu pot parcurge distanțe comparabile cu cele ale unei mașini cu motor diesel sau benzină. Din acest motiv, multe dintre modelele electrice sunt văzute ca mașini destinate utilizării în mediul urban și pe distanțe scurte și medii.
Dacă în cazul mașinilor cu motoare cu ardere internă alimentarea are loc în doar câteva minute, în cazul modelelor electrice trebuie să aloci mai mult timp pentru reîncărcarea bateriilor. La o priză casnică vei aștepta până la 9-10 ore, în funcție de capacitatea bateriei, în timp ce la o stație de mare putere (50 kW, 100 kW), alimentarea până la 80% din capacitatea bateriei durează mai puțin de o oră.
Utilizarea efectivă a unei mașini electrice nu generează emisii, dar procesul de producție al mașinii, producția baterilor, generarea energiei electrice din surse non regenerabile și reciclarea bateriilor pot face ca amprenta de CO2 să fie echilibrată până la finalul ciclului de viață. Totuși, în ultimii ani, mai mulți oficiali ai marilor constructori au anunțat că au fost stabilite obiective clare astfel încât companiile pe care le conduc să devină neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon.